Zimní rizoto s polníčkovým salátem a kozím sýrem

27. listopadu 2016 v 20:43 | ivizesumavy
Ahoj,
taky někdy nevíte co vařit?Taková nedělní večeře, kdy udeří pravá šumavská zima, by měla být teplá.Ale zase abychom netrávili moc času u plotny to taky nechceme, zvlášť pokud jsme věnovali drahocenný čas dopolední přípravě nedělního oběda.Já mám osvědčeného taháka.Opisuju už takhle hodně let.Prostě prošmejdím mrazák, podívám se do bedničky se zeleninou ve verandě, otevřu lednici, nahlédnu do spíže.Vyndám zbytky a večeře bude za pár minut na světě. Rozhodla jsem se pro zimní rizoto.
Suroviny můžete obměňovat podle toho, jakou zeleninu doma najdete.
Pokud neuvedu v receptu jinak, používám na odměření surovin čtvrtlitrový šálek.

Na 4 porce si připravte:
2 šálky vařené rýže (z mrazáku)
1 šálek hub (z mrazáku) - když máte čerstvé, tím lépe
1 šálek pórku nakrájeného na kolečka (z mrazáku) - může bý i čerstvý, což je lepší
1 červenou cibuli nakrájené na půlkolečka - klidně dejte žlutou, když nemáte červenou
1 šálek cukety nakrájené na kostky
1 syrovou mrkev pro barvu a karoten nakrájené na půlkolečka
1/2 lžíce kurkumy nebo curry
trochu kokosového mléka (já měla zbytek) nebo klidně trochu smetany (cca 1 dcl)
sůl podle chuti
pepř z mlýnku podle chuti
dobrý olej na opečení zeleniny
Postup:
Mrkev opékáme na 2 lžících oleje skoro do změknutí - to trvá asi 2 minuty,pokud ji máme nakrájenou na velmi slabá kolečka, přihodíme nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme houby, které máme nakrájené na plátky, podusíme, naposledy vhodíme pórek a cuketu,jen krátce podusíme, přidáme kurkumu, zalijeme mlékem či smetanou, přisypeme rýži a prohřejeme.
Podáváme velmi teplé, sypané trochou nastrouhaného kozího sýra - může být i jiný, záleží na chuti strávníka.
Na rizoto položím ještě velmi tenkou feferonku - v zimních měsících ji mám vždy ve spíži po ruce, neboť prohřívá organismus.

Rizoto sice není s masem, ale většinou to nikomu nevadí, protože nedělní oběd sestává v našem případě převážně z masa a navíc musíme počítat už s kaloriemi.A tak hodně zeleniny, málo příloh, to je to pravé pro naše večeře.
A řekněte sami, kdo dnes tak hrozně manuelně dře, že musí mít vydatnou krmi?Jasně, málokdo.
Ale víte co? Abyste neřekli, že vás beru zkrátka, příště se můžete těšit na něco opravdu nedietního.To se přece o vánocích smí,ne?Zdraví vás vaše Ivi ze Šumavy .

Ještě přidávám polníčkový salát:

Na 2 porce potřebujete:

1 balení polníčkového salátu v krabičce
1 lžíce hrubozrnné hořčice
1 lžička medu
1 lžíce balsamikového octa
trochu soli
pepř z mlýnku
4 lžíce olivového oleje extra virgine

Olivový olej,hořčici, med, ocet sůl, peř smícháme v malé skleničce od přesnídávky - zavíčkujte a protřepte pár vteřin.
Vzniklou emulzi opatrně zamícháme do opraného a osušeného salátu a ihned podáváme.
Salát jen lehce nadzvedáváme, aby nepovadl.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Maestro Maestro | 2. ledna 2017 v 19:32 | Reagovat

Malé Thajsko v Praze
Thajská Restaurace Cafe Buddha
Přijďte nás vyzkoušet, Balbínova 19
http://balbinova.cafebuddha.cz/

Nejlepší asijská šéfkuchařka Sofia Smith se stala součástí místního skvělého týmu a rozšířila tak rodinný tým plný skvělých lidí. Sofii nemusíme nijak představovat, její práce a láska k asijské kuchyni už umlčela dostatek kritiků a uspokojila mnoho gurmánů.

Majitel Café Buddha chce přiblížit Orient Čechům …přes pět let se toulali po Asii, aby Vám tuto výjimečnou kuchyni mohli přiblížit. Učili se od pravých thajských babiček, které vaří již od svého dětství, vybrali jejich nejlepší starobylé recepty a přizpůsobili je k obrazu Café Buddhy.

Štěpán Návrat, majitel a šéfkuchař: "Během této cesty jsme získali tři celosvětová ocenění. To nejcennější „Thai Select“ jsme převzali na jaře přímo v Bangkoku při ThaiFexu od thajské ambasády, DITP… další od Royal Thai Embassy in Prague"

Thajská babička „Lucky“ a Štěpán Návrat, šéfkuchaři Café Buddha pro Vás připraví pravou gastro-zážitkovou cestu Asií, kdy ochutnáte starobylé „ancient“ recepty thajských babiček i novodobé recepty „pan-asian“...

2 Honza Honza | 5. února 2017 v 19:29 | Reagovat

Začal jsem žít zdravě, hodně mi pomohlo toto http://www.zdravilek.cz/category/vyziva-a-jidlo/

3 Shakefood Shakefood | 23. února 2017 v 20:41 | Reagovat

www.shakefood.com

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama